Til bords med en gartner: Hvordan knytter vi tættere bånd til bonden?
Kan en tættere relation til bonden, gården og livet på landet ændre måden, vi spiser på, og hvad vi producerer? Måske. Kom med os til Mariendal Gård, hvor der den 12. august blev afholdt festival og fællesspisning som led i vores 2023 projekt spisplantersammen.dk
Fællesspisningen foregår lige der, hvor det hele sker. Midt på gården iblandt lange lader og fyldte marker. På gården holder Peters Gartneri til. Den økologiske landmand Peter Kirk-Haugstrup dyrker 100 forskellige grøntsager, urter, blomster, bær og æbler, men det gør han ikke alene. Peter arbejder tæt sammen med 200 borgere, medlemmer af FØJS – Foreningen for Økologisk Jordbrugssamvirke. Sammen har de udviklet en vision, som de kalder Grønne Mariendal, der handler om at skabe et mere lokalt og bæredygtigt fødevaresystem.
De afholder kurser og workshops, hvor folk både lærer at lave grøn mad og får indsigt i, hvordan fødevarer kan produceres ud fra regenerative principper. Ligeledes foretages der dyrkningsforsøg og undersøgelser af det regenerative landbrug bl.a. sammen med Aarhus Kommune, Teknologisk Institut, Aarhus Universitet og AU Agro. Desuden udfordrer de den økonomiske model ved at invitere 100 borgere med som medejere af høsten i formatet “kundebonde-ordning”. Det hele foregår på, i og omkring smukke Mariendal Gård, 10 km syd for Aarhus.
Mariendal kan på mange måder siges at være stedet, hvor en ny madkultur og et nyt fødevaresystem kan få lov at spire frem af den frugtbare jord og blive til de måltider, vi i fremtiden kommer til at spise i fællesskab.
En dag i planternes tegn
På dagen har aarhusianske restaurant Miro skabt en fine-dining menu med 10 skønne, grønne serveringer baseret på grøntsager, bælgfrugter, urter og bær fra Peters Gartneri. Der er derfor meget kort fra muld til bord, fra jorden til de smukke anretningsfade, og det er noget, gæsterne bider mærke i:
Vi kendte ikke mange, da vi kom, men den fælles glæde ved Peters Gartneri suppleret med fantastisk mad fra Miro’s kunsthåndværk gjorde, at vi inden for kort tid var kommet til en fantastisk “familiefest”, hvor regnens trommen på taget gjorde fællesskabet endnu tættere.
GÆST VED FÆLLESSPISNINGEN
Fødevarer og måltider bringer os sammen. Vi knytter bånd, når vi skal sende madskåle og anretningsfade rundt, tale sammen om, hvordan det smager, hvad vi godt kan lide ved retten, og om det vækker minder. Én siger: “mmmm” og spørger de andre omkring bordet, hvordan de synes, det smager.
Selv tips til at reducere eget madspild er der plads til omkring bordene, hvor de spisende bliver introduceret til brugen af trådene fra majsen gennem en af retterne:
Jeg blev opmærksom på, at dele af planter som jeg normalt smider væk til kompost udgør gode ingredienser i retter.
GÆST VED FÆLLESSPISNINGEN
Viden serveret i fordøjelig version
Det er ikke kun maven og sanserne, der bliver kæret om. De besøgende får også mulighed for at lære en masse om plantebaseret mad fra direktør i Naturli’ Henrik Lund og andre oplæg i løbet af dagen om regenerativt landbrug. Henrik fortæller, hvordan vi får danskerne til at spise flere planter, og det fungerer som en perfekt appetitvækker til det, restaurant Miro serverer på de store social dining fade. Det er netop smagen, vi skal vinde på, fortæller Henrik, og er der en bedre anledning end at smage sammen og skabe nye minder? Smagen har i hvert fald overvundet 44 % af gæsterne, som er blevet motiveret til at spise mere plantebaseret på baggrund af spisningen.
Maden var enkel og sofistikeret på samme tid og fremhævede de enkelte grøntsagers smag. Jeg var overrasket over variationen i måltidet trods det at det næsten kun bestod af grøntsager. Samtidig var det hyggeligt at spise sammen og snakke om retterne og løst og fast. Der var en supergod stemning under måltidet.
GÆST VED FÆLLESSPISNINGEN