Baelg medlemsportraet 16 scaled

Mød Bælg: Prisvindende kikærtekonfekt fra Fyn

Bælg beskæftiger sig med konfekture baseret på bælgfrugter, og hvis du lægger vejen forbi, så bør du være sulten, fordi det er et must at smage alle varianter! Vores første medlemsportræt er Bælg – en dansk virksomhed med produktion og kontor på Fyn.

En fredag i sensommeren lagde Julie og Freya fra sekretariatet vej forbi Bælg – her tog Mikkel Præst, forretningsudvikler i Bælg, hjerteligt imod os fra et åbent vindue i en lille bygning, som nu huser samtlige kontorrum til deres virksomhed. Mikkel undskylder den manglende indretning – det er nemlig helt nyt, at virksomheden har fået rummelig vokseværk, så møblerne er ikke helt på plads endnu, men det er jo blot en glædelig nyhed med behov for mere plads!

Lokal produktion og nyindkøbte maskiner

Bag kontorbygningen, som i øvrigt har en charmerende todelt stalddør som hoveddør, ligger produktionsbygningen. Her er der lager og maskiner. F.eks. kan man opleve kikærtekonfekten blive overtrukket med mørk chokolade samt se de forskellige emballagemaskiner.

På vej derhen tværs over gårdspladsen står en kikærteplante i en malerspand, og det er helt særligt at se den fine grønne plante i så naturlig stand, i kontrast til kikærterne på dåse man kender fra supermarkedet.

Men…hvad laver de så i de fynske produktionslokaler?

Bælg producerer lækre små snacks, som kan bruges til f.eks. mødeforplejning eller til at tilfredsstille den søde tand. De findes i forskellige varianter – lige fra juleversionen til pistacie eller orange. De er hovedsageligt baseret på kikærter, som alle sammen er 2. sorteringskikærter fra industrien.

Det gør nemlig ikke spor, at Bælgs kikærter ikke er den smukkeste kikært i byen, fordi de skal alligevel laves til konfekt, hvor form og farve er underordnet – ellers var kikærterne endt som grisefoder, men nu får de nyt liv som byens mest trendy bælgfrugts-konfekt!

Bælg skal forbindes med kvalitet og god smag

Mikkel fortæller ivrigt og passioneret om Bælgs nuværende eventyr – men også om planer, drømme og ambitioner. Bælg skal forbindes med kvalitet – og omvendt. Det skal simpelthen forstås som slags nordisk marcipan lavet af lokale råvarer, som på et tidspunkt er til at finde på køl i supermarkedet med andre friske produkter. De vil gerne ud over rampen til udlandet, men fokus er først i Danmark. At hoppe med på bælgfrugtsvognen er oplagt, siger Mikkel, og der er ingen tvivl om dét er fremtiden.

Bælg har vundet kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem 2022 for “Mest innovative danske produkt” og de fik også en shortlisting i Nordic Organic Food Fair i Malmø i november 2021 for “Bedste snack” – aktuelt er Bælg nomineret i kategorien “Verdens mest innovative produkt” i V-label awards.

Vi ser os selv som en naturlig del af foodservice-markedet,
hvor det er fagfolk der stiller krav til produktet

Mikkel præst, forretningsudvikler i bælg

Mikkel fortæller også, at den almindelige forbruger får adgang til Bælg meget snart. Lige nu kan man som virksomhed bruge Bælg til mødeforplejning, mens den almene dansker lige nu kan få fingrene i Bælg i alle Helsam-butikker og i specialbutikker spredt over hele landet. Vi er spændte på følge denne rejse, og se hvor man snart kan støde på de små genkendelige Bælg-produkter.

Fascination af håndværk og råvarer gennemsyrer energien hos Bælg

Hos Bælg arbejder blandt andet også Benjamin, som oprindelig er uddannet smed. Han plejer at skære konfekten ud efter skæremærker med udstyr i metal, som han selv har lavet. Denne traditionelle tilgang ses overalt i Bælgs opstart, og hvis man ser sig om i produktionslokalet finder man også den oprindelige chokolademaskine, som oprindelig er købt af Nørre Åby bageren – som er kendt for Danmarks bedste romkugler

Disse små finurlige fortællinger er at finde overalt i Bælgs DNA. Mikkel fortæller hvordan story telling er vigtigt i markedsføringen af deres produkter. Fortællingen om råvarer, produktion, ansatte og brandet i sig selv.

I fortsættelse af dette kan man i øvrigt se levn fra lokalernes fortid – inde på lageret blandt kikærter, havregryn og mørk chokolade finder du interiør fra bygningens fortid som slagteri. Slagterkniven og rør i loftet eksisterer stadig, og der er noget “full circle” følelse over en vegansk virksomhed i en gammel slagterhal!

Nu har Bælg fået indkøbt nye maskiner, som skal gøre produktionen bedre, hurtigere og mere effektiv. Mindre skal gøres manuelt, fordi efterspørgslen er til det og det er svært at følge med, hvis den helt manuelle fremgangsmåde skal opretholdes – men kærligheden for håndværket og ingredienser lever trygt videre!

Vigtigheden af netværk

Bælg er en virksomhed i rivende udvikling, og Mikkel og co. har spændende ting i deres pipe line. Bælg er medlem af Plantebranchen, og Mikkel fremhæver, at det er særlig fedt at være en del af denne forening, fordi medlemmerne dikterer det og dét kan mærkes.

Netværk er så vigtigt – samarbejde er uundværligt for os!

Mikkel præst, forretningsudvikler i bælg

Tak fordi vi måtte komme på besøg, Bælg!

Vil du også have besøg af sekretariatet og blive månedens medlem? Vi kan tage udgangspunkt i en bestemt vinkel eller blot et generelt visit, det vil kun være en absolut fornøjelse for os at komme forbi. Tag fat på medlemschef Julie på julie@plantebranchen.dk og hør mere!

Du er måske også interesseret i