Fødevareministeren på madfestival: Den grønne dagsorden er vigtigere end nogensinde før
Solen skinner og folk kommer vrimlende fra nær og fjern. Det er nemlig intet ringere end nordens største madfestival, som fandt sted en lun weekend i Aarhus i start september.
Engang sagde vi: Du er hvad du spiser.
Nu bør vi sige: Vores klima er hvad du spiser.
Rasmus Prehn, Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri
Sådan lyder det sen fredag eftermiddag fra vores fødevareminister Rasmus Prehn. Med de ord åbner han officielt madfestivalen sammen med Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard og Anna Lund, direktør for FOOD-Aarhus og sætter en standard for hvad fokus er på: vigtigheden, ansvaret og nødvendigheden af den grønne omstilling – og i denne weekend med særlig blik mod vores spisevaner.
Dén slags kan vi selvfølgelig ikke gå glip af, og vi i Plantebranchen var til stede både fredag og lørdag. Fredag var der nemlig inviteret til branchefredag om formiddagen, hvor aktører på tværs af branchen mødtes til oplæg, paneldebat, mad og netværk i et telt midt på pladsen.
Plantebranchen holder oplæg
Vores forperson, Henrik Lund, var et punkt på dagsordenen. Vi sidder i den statslige arbejdsgruppe for klimamærket, og det havde vi muligheden for at fortælle resten af vores kære branchekammerater om – hvad foregår der lige nu? Hvad er status? Hvad er Plantebranchens position?
Henrik fortalte passioneret og levende om trafiklys-mærkningen og hvordan forbrugeren skal være i fokus.
Indflyvning til planteriget efterfulgt af repræsentanter fra branchen
Derudover havde vi fornøjelse af forbrugersociolog Nina Preus fra Landbrug & Fødevarer samt Hanne Lakkenborg Kristensen, Aarhus Universitet, Institut for Fødevarer – Planter, Fødevarer & Bæredygtighed.
Efter frokosten kom to stærke repræsentanter fra food service i rampelyset, nemlig Tina Geest, køkkenchef hos Compass Group og Christoffer Videsen Eiter, gastronomi- og konceptudvikler hos Jespers Torvekøkken.
På et tidspunkt blev brancheteltet særdeles lunt og hele festivalpladsen bugnede af (og lokkede med) smagsoplevelser og spændende standholdere, så ud på opdagelse blandt boderne var det næste naturlige skridt!
Grønne virksomheder i flertal på festivalpladsen
Blandt vores medlemmer kunne man møde f.eks. Bælg, Micro-Greens Danmark, Glean, Raw Culture, KlimaMad.dk og Hanegal og det var en skøn oplevelse at lægge vej forbi dem alle sammen. Der var konstant gæster i alles stande, og man tænkte om de stakkels mennesker nogensinde fik en pause fra at lange smagsprøver ud og pitche deres grønne produkter – men måske det er lidt af et luksusproblem, fordi det varmer hjertet at se den overvældende interesse i alle slags produkter og fødevarer.