Hørt til grøn fællesspisning: “Lad os se landbruget som en klimaløsning i stedet for en klimasynder”
Udgangspunktet i det paradigmeskifte, som landbruget står overfor, er livet i jorden. Sådan lyder det fra scenen i laden på Øm Klostergaard en varm, solrig lørdag, hvor Plantebranchen står for bespisningen af alle gårdens gæster. Trommerne slår på fællesspisning og aktiviteter gennem dagen, og temaet for dagen er intet mindre end regenerativt landbrug og bæredygtige fødevarer. Læs med herunder!
Organic agriculture is less efficient than traditional agriculture. No, the biggest loss and efficiency in agriculture is when you feed a cow instead of a human.
Anders Højland, co-landmand og co-projektleder
Denne artikel er en del af Plantebranchens projekt spisplantersammen.dk, og med udgangspunkt i denne fællesspisning undersøger vi det jordnære og rodfæstede liv på landet i et regenerativt landbrug.
En weekend midt i september, tidligt på eftermiddagen, går et spændende program i gang. ØM Klostergaard, i udkanten af Roskilde, er besøgt af mange glade gæster, og der dufter af tændt grill, græs og lade. Børn og hunde ruller rundt i græsset, kølige drikkevarer bliver skænket over disken, og der summer af snak overalt, hvor du befinder dig. Stemningen er god, og nu skal der indtages masser af viden om regenerativt landbrug, biodiversitet og en grøn verden, hvad end du er til gårdvandring, skovmeditation eller paneldebat. Kl. 18 slår dørene op til fællesspisning med Plantebranchen, hvor der er stillet langborde op i laden med grøn mad fra grillen.
Det var et af de mest lækre måltider jeg har fået i lang tid. Jeg ville ønske, at alle kunne blive introduceret til plantebaserede måltider gennem et måltid som dette. Tak for mad!
Gæst til fællesspisningen
Nysgerrighed på livet i jorden
Regenerativt landbrug er en bevægelse, en produktionsform og en tankegang, som udfordrer den gængse måde at tænke jorden på og deraf landbruget. I stedet for at tænke jorden som et vækstmedie forstås den i stedet som levende. Landbruget skal derfor ikke bare bruge jorden, men arbejde med jorden, og det har konsekvenser for måden at dyrke og praktisere jordbrug på. Med store ord betyder det, at landbruget skal være med til at genføde og genetablere jorden hver evig eneste gang, vi høster en afgrøde.
Undervejs på dagen vises en film om livet i jorden skabt af antropologerne Emma Harris og Sille Skovgaard. Filmen skaber ramme for en efterfølgende paneldebat. Skaberne af filmen oplevede i deres produktion og research stor forskel på de regenerative gårde: enten var de flere 100 hektar og havde afgræssende køer, eller også kunne man møde modpolen svarende til en halv hektar med grøntsager og manuelle haveredskaber.
Motivationen for de regenerative landbrug blev også oplevet meget forskellige fra hinanden, fortæller Sille og Emma. Der var både de konventionelle landmænd, som i løbet af en årrække havde set deres jord blive mere og mere udpint og til sidst ingen anden udvej så end regenerativt landbrug. Der var også de mere biodynamiske landmænd, som ser det som en fuldstændig naturlig forlængelse af den måde, de har dyrket på indtil nu. Dernæst var der dem som f.eks. er den lidt yngre generation, som måske ikke engang har en baggrund eller uddannelse inden for landbrug, men af klimamæssige og klimaaktivistiske årsager gerne vil vise, at man godt kan drive landbrug på en klimavenlig måde.
Det, der var gældende for dem alle sammen, var stor nysgerrighed på livet i jorden, og kernebudskabet på dagen tegnede sig tydeligt; Lad os bygge jorden op sammen med landbruget.
Det vigtigste jeg tager med mig fra fællesspisningen i dag, er højt humør og håb for fremtiden
Gæst til fællesspisningen
Tak til ØM Klostergaard, køkkenet, øvrige arrangører og deltagere for en lærerig, sanselig og livsbekræftende lørdag med grøn mad og gode snakke.
Vidste du, at…
- Fællesspisningerne finder sted i hele Danmark, og behandler hver især et tema relateret til plantebaseret mad?