Lokalsamfund og kultur: Kan det bæredygtige, grønne måltid blive allemandseje?
Plantebranchen er kørt sydpå – vi er landet i et forsamlingshus på Falster. I dag skal vi spise sammen med byens lokale, hvor menuen står på bæredygtig plantebaseret gastronomi med fokus på fra jord til bord. Der er danskproducerede råvarer og sæsonens grønt på tallerkenen – hvad sker der, når vi spiser sammen, og hvordan fungerer et lokalt byrum som dette i forhold til at få grønne madvaner til at spire? Lad os undersøge det nærmere!
Dedikation til sammenhold og lokalmiljø – kan grønne fællesspisninger også passe ind?
Gæster møder op foran Idestrup forsamlingshus gående, cyklende og kørende. Der hilses på hinanden, køkkenet og os fra Plantebranchen. Der er en varm og mild stemning, humøret er godt og gensynsglæden mellem velkendte ansigter lyser op, samtidig med at imødekommenheden og gæstfriheden blandt nye relationer ligeledes skabes. Dagen lover godt, og gæsterne begynder at tage plads ved langbordene, som er dækket op til frokost.
Denne artikel er en del af Plantebranchens projekt spisplantersammen.dk og med udgangspunkt i denne fællesspisning undersøger vi det sociale måltid, lokalsamfund og bæredygtige grønne råvarer.
Det vigtigste jeg tager med mig fra spisningen i dag, er at opleve, at lokale producenter tager ansvar ift. udbredelsen af kendskab til bæredygtige alternativer til animalske og importerede madvarer
Gæst til fællesspisningen
Med projektet spisplantersammen.dk har vi spist sammen med en masse mennesker landet over, og det har alle dage været vigtigt for os, at dele det grønne måltid dér, hvor det ikke nødvendigvis har sin dagligdag. Fællesspisningen her i Idestrups forsamlingshus skiller sig gevaldigt ud fra de øvrige fællesspisninger ved at tage afsæt i et lokalt samlingspunkt, som folk allerede havde relation og kendskab til.
Menuen var skabt af Mads Damgaard, ejer af Cafe Pitstop, som kredsede, personliggjorde og lagde energi, kærlighed og kræfter i måltidet, som var sammensat af ingredienser og råvarer fra PureDansk, MicroGreens, Nordic Quinoa og Lammehave Økologi – serveret med forfriskninger fra Bryghuset Møn. Taknemmeligheden for måltidet og dets smagsmæssige sammenhæng strømmede fra gæsterne.
Sammen ser vi potentialet for at involvere lokalsamfund og den danske provins
Selvom de fremmødte finder sig selv nysgerrige og klar på at smage på hvad end menuen bringer, så er der tomme pladser i salen, som ikke er til at overse. Der er simpelthen ikke mødt så mange op som forventet, og dette kommer bag på lokalernes faste gæster og køkkenet, som ellers kender stedet som et populært samlingspunkt. Hvorfor sker dette? Hvad lægger bag og hvad er der på spil? Netop dette begynder at fylde samtalen mellem køkkenet, Plantebranchen og gæsterne over middagen – og bidrager til en refleksion over, hvordan initiativer som disse kan blomstre op og inkludere flest mulig mennesker, fordi det er bæredygtigt at spise mere sammen.
Køkkenet og det faste personale ser lokalsamfundet som en tæt relation og beder dem i samfundet om at være imødekommende overfor idéer og events som disse: “Husk at gå hjem og fortæl din nabo om, hvilken dejlig dag vi har haft, og at de altså skal med næste gang” lyder det grinende fra Mads ud mod salen.
I løbet af eftermiddagen strømmer der nye ansigter ind. For at sørge for at afsætte al maden, er der blevet tippet på sociale medier fra køkkenet, at man kan komme forbi med en gryde eller en tupperware-boks og få sig et måltid. Dette bidrager til yderligere gode snakke med nye gæster, hvor der blandt andet udtrykkes ønske om kendskab til koncept, format og indhold i endnu højere grad, før en grøn fællesspisning sandsynligvis vil adopteres som et omdrejningspunkt på lige fod med andre events og aktiviteter i byen.
Jeg har fået tro på at fremtiden tegner godt og lyst med en engageret og dygtig ungdom ved roret
Gæst til fællesspisningen
Ringene skal simpelthen spredes, snakker vi om med gæsterne – det er bestemt hverken manglende interesse, potentiale eller grobund for bæredygtige spirer, som mangler i forsamlingshusets rammer – tværtimod. Ting tager tid. Flere gæster udtrykker særlig begejstring overfor dagen, fordi det har været specielt og livsbekræftende at opleve så mange mennesker samlet om et plantebaseret måltid på den måde. For nogen en ny oplevelse, for andre et håb, som var blevet båret gennem lang tid.
De fremmødte gæster har bidraget med nærværende selskab og indflydelsesrige indsigter, med både rørende taknemmelighed overfor grønt, spirende håb i velkendte rammer, men også idéer til udvikling og udførsel af lignende spisninger i håbet og ambitionen om at gøre grønt mad til allemandseje – alle vegne.
Tak til Idestrup Forsamlingshus og andre samarbejdspartnere for en helt særlig dag på Falster. Vi glæder os til at komme igen og dele den gode stemning og mange gode, grøntsagsfyldte tallerkener med jer!