I dialog med Fødevarestyrelsen: Mulighed for obligatorisk tilsætning af D-vitamin
Fødevarestyrelsen arbejder for obligatorisk tilsætning af D-vitamin til en række fødevarekategorier, bl.a. plantedrikke, med de primære argumenter at øge næringsværdien og at øge folkesundheden i Danmark.
Plantebranchens Fagtekniske Udvalg har i samarbejde med sundhedsorganisationer været en del af dette arbejde, og vi mener at lovgivning om obligatorisk tilsætning af D-vitamin bør være af samme model som i Sverige. Plantebranchen er en af de eneste brancheorganisationer i dialog med Fødevarestyrelsen, som er indstillet på at arbejde videre med dette.
Helt aktuelt skal vi nu fra Plantebranchens side bidrage med input og overblik over erhvervsøkonomiske konsekvenser med deadline midt i november 2022.
Dette viderebringes til ministeren på lige fod med andre synspunkter og argumenter.
Vi er glade for at vores Fagtekniske Udvalg er en del af processen, og vi ser i Plantebranchen frem til at følge udviklingen af arbejdet.
Sveriges model, som vi advokerer for at efterligne og som er dén som fremsendes til ministeren, indeholder følgende produktkategorier:
- Mælk med op til 3% fedt (0,95-1,10 μg pr. 100 g)
- Vegetabilske og laktosefrie produkter med op til 3 % fedt, beregnet til at blive anvendt som alternativ til mælk (produkter med smag, tilsatte sukkerarter eller sødemiddel er ikke omfattet) (0,95-1,10 μg pr. 100 g)
- Fermenterede mælkeprodukter med op til 3,0 % fedt (0,75-1,10 μg pr. 100 g)
- Vegetabilske produkter med op til 3,0 % fedt, beregnet til at blive anvendt som alternativ til fermenterede mælkeprodukter (0,75-1,10 μg pr. 100 g)
- Margarine og madfedtblandinger og tilsvarende flydende produkter (19,5-21,0 μg pr. 100 g
Dog alt forudsat at økologiske fødevarer også er omfattet.
Forslaget til lovgivning baseres på danske studier, som viser at berigelse af fødevarer med D-vitamin er en effektiv metode til at øge status af D-vitamin henover vinteren. I det indledende arbejde med forslaget, præsenterede DTU Fødevareinstituttet, at der er sæsonbetinget D-vitaminmangel i Danmark og det bør imødekommes med tiltag i forsøg på at opveje denne mangel, i og med det er den bedst egnede metode.
D-vitaminindtaget bør ifølge DTU Fødevareinstituttet øges med 5-7,5 μg/dag, og modelberegninger viser at UL ikke overskrides.
Alle spørgsmål vedr. Fagteknisk Udvalg eller det aktuelle samarbejde med Fødevarestyrelsen om D-vitamin tilsætning kan rettes til kommunikation@plantebranchen.dk.